Ελληνικά » ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΑΡΧΕΙΩΝ

Μουσείο Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών

 

Το Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών στεγάζεται σε ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα κτήρια της προοθωνικής περιόδου και είναι κτισμένο στους πρόποδες της Ακρόπολης με πανοραμική άποψη της Πλάκας, της Αρχαίας Αγοράς, του Αστεροσκοπείου και του Λυκαβηττού.

Το ιστορικό κτήριο αποτέλεσε οικία του αρχιτέκτονα Σταματίου Κλεάνθη (μια από τις ωραιότερες οικίες του κόσμου) και είναι γνωστό και ως το «Παληό Πανεπιστήμιο», καθώς φιλοξένησε το πρώτο Πανεπιστήμιο του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους τα τέσσερα πρώτα χρόνια λειτουργίας του, από το 1837 έως το 1841. Την άνοιξη του 1987, στο πλαίσιο του εορτασμού των 150 χρόνων λειτουργίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο κτήριο εγκαινιάστηκε το Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στόχοι του Μουσείου είναι η συλλογή, η διαφύλαξη, η τεκμηρίωση, η συντήρηση και η ανάδειξη των ιστορικών ενθυμημάτων του Πανεπιστημίου.

Δεδομένης της προσφοράς του Πανεπιστημίου Αθηνών στην επιστημονική, πολιτισμική και πολιτική ζωή της χώρας, ειδικά κατά το 19ο αιώνα, το Μουσείο ξεπερνά τα όρια ενός πανεπιστημιακού μουσείου και μπορεί να χαρακτηρισθεί ως ένα από τα πιο σημαντικά Μουσεία της Νεώτερης Ιστορίας. Η ποικιλία των συλλογών του, καθιστά την επίσκεψη σε αυτό μια μαγευτική περιπέτεια στο χώρο της επιστήμης, της τέχνης και της ιστορίας.

Η είσοδος στο Μουσείο είναι ελεύθερη και η συμμετοχή στις ξεναγήσεις και τα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι δωρεάν.

 

Διεύθυνση

Θόλου 5, Πλάκα, 105 56 Αθήνα

Τηλ.: 210 368 9500-10

Fax.: 210 368 9501

e-mail: museum[at]uoa[dot]gr

ιστοχώροι: http://www.historymuseum.uoa.gr